НАРОДНА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ
“Юрий Гагарин”
Стара Загора

 

КУРС ПО ОБЩА АСТРОНОМИЯ ЗА АСТРОНОМИ-ЛЮБИТЕЛИ

Надя Кискинова

 

НАШАТА ГАЛАКТИКА – МЛЕЧНИЯ ПЪТ

ИДЕЯТА ЗА ОСТРОВНАТА ВСЕЛЕНА

Легенди за Млечния път

  • Древногръцка

Една от версиите за Млечния път в древногръцката митология гласи следното:

В деня на раждането на Херкулес, Зевс, зарадван, че най-красивата смъртна жена Алкмена му родила син, предопределил той да стане най-прославеният герой на Гърция. За да придобие синът му Херкулес божествена сила и да бъде непобедим, Зевс заповядал на пратека на боговете Хермес да занесе Херкулес на божествената му съпруга Хера, за да бъде закърмен от нейното мляко.

Ревнивата Хера мразела Херкулес още преди да се роди. Затова, когато веднъж тя спяла под една отрупана с цвят магнолия, Хермес оставил на гърдите й малкия Херкулес .Жадно засмукало бебето, но…богинята се събудила и го отблъснала, а божественото й мляко се разляло по цялото небе.

Млечният път е нашата Галактика. Думата Галактика е от гръцки произход и означава мляко.

  • Българска

Нашият народ нарича Млечния път Кумова слама или просто Сламата. Наименованието идва от нашенско предание за:

Един сиромах, чиято слама за воловете свършила насред люта зима. Една нощ той се промъкнал в двора на богатия си кръстник и откраднал храна за добитъка. Но сламата от скъсаната торба на бедняка се посипала по земята.

Когато на другия ден кръстникът тръгнал по пътеката от слама, тя го завела при бедния човек. Кръстникът го упрекнал, че сам би му дал храната за животните стига да му е поискана. Тръгнал си той огорчен и изрекъл:

- Нека тая крадена слама се запали и никога да не гасне, за да се знае и помни, че от кръстник не трябва да се краде…

Pages