ХХ век . Краят на 60-, началото на 70-те години. Единствената тогава българска телевизия предава погребението на загиналите при приземяване космонавти Волков, Пацаев, Доброволски. Урните с праха им са зазидани в стената на Кремъл. Космонавтите са герои...

Единствената отрядна ръководителка, останала в спомените, загива при парашутен скок...

Трагични предизвикателства!

Старата Стара Загора. Уличните светлини са оскъдни. Няма интензивен трафик. Няма обгазяване. Градското безоблачно небе е ясно, звездно. Нечии очи търсят отговорите на вечните въпроси в него и четат за междузвездни полети... Мечтата води до избор на жизнено поприще. Училището и университетът, полетите /в мечтите/... или поне “паданията” с парашут. Уви!

Идеята изкристализира, търси се пътят...

Само няколко стъпала водят към тайнственото, изглеждащо необитаемо таванско помещение на тогавашното Първо средно училище. Един ден седмокласничката от това училище се осмелява да пристъпи там и открива нов свят ...

Всеки твори личната си съдба. Моята Съдба е отредила: “ Ти си част от този именно свят!”

http://www.aogagarin.com

Съвременната наука за Вселената – древната астрономия, през последните 10-15 години бурно се развива. Космическата и наземна астрономическа техника дава нови хоризонти и повдига все повече въпроси.

Влезлият за печат преди година учебник, помагало, детска енциклопедия за Космоса днес са на щандовете или в домовете ни, но те вече не са актуални.

Интернет пространството е пълно с информация. В този сайт тя е подредена и актуализирана така, както се опитвам да я доведа до знанието на 17 до 70 годишните любители на астрономията. И това дължа на едно от моите житейски творения - Владимир.

Надя Кискинова 
e-mail: nadyakiskinova@yahoo.com